A csicseriborsós receptek valamiért nem annyira elterjedtek hazánkban, pedig a nem is olyan távoli araboknál mindennapi étel, mint mondjuk nálunk a burgonya. Íze édeskés, kicsit a dióra hasonlít.
Könnyen beszerezhető , olcsó de tápláló alapanyag, mely kitűnő kiegészítése lehet egy lúgos kajának.
Nézzük is mi kell hozzá.
Miért jó ez a leves?
- A csicseriborsó emésztésjavító, segít eltávolítani a belek falain lerakódott csúnyaságokat
- Magas karotintartalma van, B1, B6 és E vitamint is tartalmaz
- Rendszeres fogyasztása segít beállítani a helyes vérnyomást
hozzávalók (2 adag)
- 10 dkg csicseriborsó
- kb. 1 kg tetszés szerinti vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé stb.)
- 3 ek hidegen sajtolt (olíva) olaj
- 1 cs zöldpetrezselyem,
- az ízek megbolondításához egy kis gyömbér, őrölt koriander
- kis paradicsomsűrítmény (elhagyható)
Mielőtt fejestugranánk a főzőcskébe, a csicseriborsót vízbe kell áztatnunk legalább egy éjszakára. Fontos, hogy éjszaka jól aludjunk, úgy még finomabb lesz a csicseriborsóból készült leves.
Ha másnap felkeltünk, a zöldségeket apróra vágjuk és kicsit megpirítjuk olajon. Ezután felöntjük kb. 1 liter vízzel, hozzáadjuk a csicseriborsót és a fűszereket, majd fedő alatt készre főzzük.
Tehetünk a levesbe sűrített paradicsomot, így egy finom, paradicsomos levest kapunk. Ebben az esetben viszont fűszerezzük inkább oregánóval, bazsalikommal.
A petrezselymet is apróra vágjuk, és tálalás előtt tesszük csak a levesbe.