ELSAVASODTAM? | lúgosítás első lépései

ELSAVASODTAM? | lúgosítás első lépései

Ugye milyen ellenálhatatlanul hangzik?

Ez a leves az, ami tökéletes hangulatjavító lehet egy hűvös napon, Netflixezéshez bekuckózva.
Vagy csak meglepnéd vele a haverokat? Egyszerű alapanyagok, könnyed elkészítés mégis egy picit gourmet jellegű kaja amivel bárkit levehetsz a lábáról.

miért jó ez a leves?

  • Kaliforniai paprika: jótékony kéntartalma van és sok E-vitamint is tartalmaz
  • Édesburgonya: béta-karotin forrás, alacsony glikémiás index
  • Fehér hagyma: magas ásványianyag tartalom, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják, ráadásul nem könnyezel be tőle aprítás közben 🙂

hogyan kezdj hozzá?

Bár ez a recept egyszerű, mégis igényel pár apróságot, ami szokatlan lehet leves készítésekor.

A hangsúly a pirításon van: a zöldségeket apróra kell vágni, de nem muszáj törekedni azonos méretű darabokra. Ha kész vagy, dobd be őket egy serpenyőbe vagy a sütőbe, és rendezd el úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Azt szeretnénk, hogy a forró levegő átjárja a darabkákat, és jól megpiruljanak.

hozzávalók

  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 édesburgonya – meghámozva és felkockázva
  • 1 piros kaliforniai paprika – szeletelve
  • 1 fehér hagyma – kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma – hámozatlan
  • 4dl zöldség alaplé (akár leveskockából)
  • 1 tk. őrölt paprika
  • 1 ek. citromlé
  • 1/4 teáskanál cayenne bors
  • Ízlés szerint tengeri só, fekete bors
  • kis tejföl és petrezselyem a tetejére

elkészítés

A felaprított zöldségeket 200 fokra előmelegítet sütőben vagy serpenyőben grillezzük, amíg megpuhulnak és beillatosítják a lakást. Nem baj, ha kicsit hagyjuk szenesedni a széleket, annál vadabb lesz az íz!

Ha kész, a fokhagymát kivesszük a héjából, majd a többi sült zöldséggel együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a zöldséglevet és simára pürésítjük.

Ezután egy edénybe teleportáljuk és hozzáadjuk az őrölt paprikát és a citromlevet. Felforraljuk, és főzzük 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Idő közben kóstoljuk meg, és adjunk hozzá még sót, ha szükséges, valamint most jöhet a cayenne bors.

Levesestálba vagy pohárba öntjük, és a tetejét egy kis tejföllel díszítjük, melyet petrezselyemmel szórunk meg.

Amíg kanalazod az elkészült levest, nézd meg a többi lúgosító receptünket is.