ELSAVASODTAM? | lúgosítás első lépései

ELSAVASODTAM? | lúgosítás első lépései

Szinte nincs is finomabb és egyszerűbb kaja, mint egy jól megpakolt zöldségtálat egyszerűen bedobni a sütőbe, és hagyni, hogy a meleg levegő kihozza és összeeressze a zöldségek esszenciáit.

Azért szeretjük, mert a zöldségek beszerzésén és megpucolásán kívül tényleg nem igényel nagyobb energiabefektetést, és a kombinációk száma is végtelen lehet.

miért jó ez a kaja?

  • Tök: A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. 
  • Padlizsán: leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít.
  • Burgonya: segít a méregtelenítésben, szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal.
  • Répa: Kutatások szerint napi két adag, azaz mintegy 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül jelentősen, mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

hozzávalók:

  • 40 dkg újburgonya
  • 1 db tök, kisebb zsenge tököt válasszunk.
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 db padlizsán
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej fehér hagyma
  • 2 csokor petrezselyem (vagy menta levél)
  • só, bors, egész kömény

elkészítés:

A fehér hagymákat hosszában 4 darabra vágjuk

A fokhagymát fejekre bontjuk (a héja akár rajta is maradhat, finomabb lesz és sütés után könnyebb eltávolítani).
A zöldségeket megmossuk és falatnyi kockákra vágjuk, majd az egészet olívaolajjal megkent sütőtálba tesszük.
Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk pár csipet egész köménnyel.

190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és itt két lehetőségünk van: ha inkább párolni szeretnénk, öntsünk rá kb 2 dl vizet, és lefedve süssük. Ha inkább sültebbet szeretnénk, a vizet elhagyhatjuk, és fedés nélkül süssük.

Amíg sülnek a cuccok, a petrzselymet apróra vágjuk, és a végén szórjuk a sült tálunkra.

Jó étvágyat hozzá!