ELSAVASODTAM? | lúgosítás első lépései

ELSAVASODTAM? | lúgosítás első lépései

A tököt jótékony hatásai mellett számos elkészítési módja miatt szeretjük, mivel kedvelt alapanyaga jó pár egészséges ételnek.

Ha piacon vagy boltban vásároljuk, bizonyosodjunk meg szárának frissességéről, puhaságáról, ugyanis ez jelzi azt, hogy nem egy kemény héjú öreg példányt fognak eladni nekünk. Utóbbi ugyanis jóval megnehezítheti a hámozást, elkészítést.

hozzávalók

  • 2 kisebb zsenge tök
  • 1 cukkini
  • 20 dkg karfiol 
  • 20 dkg sárgarépa
  • 30 dkg tofu
  • 4 koktélparadicsom
  • 3 szál újhagyma
  • 1 ek olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • 1 csokor petrezselyem (vagy menta)
  • olívabogyó
  • egész kömény

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk és egy evőkanállal szépen kikanalazzuk a magházat.

A sárgarépát, a paradicsomot és a cukkinit falatnyi méretűre kockázzuk, a karfiolt rózsákra szedjük, majd az összes zöldséget kb. 5 percre forró vízbe tesszük (leforrázzuk), ezután leszűrjük őket.

A tofut villával áttörjük, hozzákeverjük a zöldségekhez és az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, majd jöhet pár csipet só és egész kömény.

Ezután megtöltjük vele a tökdarabokat és a tetejére szórjuk a felkarikázott újhagymát.

190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt kisütjük.

Tálalás előtt megszórjuk petrezselyemmel (vagy friss mentával) és finomra darabolt olívabogyóval,
majd jóízűen elfogyasztjuk.