Tőlünk nyugatra már egyre elterjedtebb a palacsinták újragondolása zöldséges töltelékkel, ugyanis így egy laktató és egészséges önálló ebédet is varázsolhatunk magunknak, ráadásul könnyű becsomagolni és magunkkal vinni az útra, mint egy szendvicset. A töltelékek variációja a saját fantáziánkon múlik, legyünk bátrak és kísérletezzünk!
Szigorú lúgosító diétához nem kimondottan ajánlott a palacsinta miatt, de ha ennyi kompromisszum belefér, akkor egy laktató és egészséges kaját tudsz varázsolni magatoknak. Egyébként direkt ezért készült ez a recept zabliszttel, mert az kevésbé savas, mint a fehér agyon finomított búzaliszt.

miért jó ez a kaja?
- Brokkoli: a rafanin, amely a brokkolin kívül retekben és a vöröskáposztában is megtalálható, számottevő antibiotikus hatással rendelkezik. A kutatások is igazolták, hogy többek között gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását.
- Zabliszt: A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe. Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű – napi 3 gramm béta-glükán – fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.

hozzávalók
Palacsinta:
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 3 dl tej (lehet növényi is)
- 2 dl szódavíz
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 0.5 dl olívaolaj
Töltelék:
- 600g brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 600g sárgarépa
- só, szerecsendió
elkészítés
A palacsintatésztához a zablisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük és a masszához adunk
egy kis olívaolajat.
Szintén olívaolajjal átlötyögtetjük a felmelegített serpenyőt, és a palacsintatésztából 1-2 merőkanálnyi
adagokat sütünk.
A töltelékhez a brokkolit darabokra szedjük, a répát vékonyra karikázzuk.
Egy nagy fazékba kb. 2 dl vizet engedünk, és bepakoljuk a felaprított zöldségeket párolás céljából.
Zúzott fokhagymával, sóval szerecsendióval ízesítve puhára, de inkább “al dentére” pároljuk.
Ha kész a párolás, egy botmixerrel vagy villával pürésítjük az egészet.
Nem kell túl lágy állagúra, jól áll neki ha egy kicsit darabos, rusztikus marad.
Az elkészült töltelékünkkel megtömjük a palacsintákat, amikhez jó étvágyat kívánunk!